۱- مقدمه :
برای من فعالیت به عنوانِ منجمِ آماتور با عکاسیِ از ماه شروع شد. از همان ابتدا، علاقهی زیادی به انجامِ محاسباتِ نجومی داشتم و سعی میکردم با دوربینِ کامپکتِ خود و راهنماییِ آقای علی ابراهیمی سراجی، همزمان با عکاسی از ماه در فازهای مختلف، اندازهی زاویهای آن را هم بسنجم و در شبهای مختلف با هم مقایسه کنم. کم کم که بیشتر واردِ نجوم شدم و دورهی نجومِ مقدماتی را گذراندم، متوجه شدم که این تغییر در اندازهی زاویهای، برای سیارات هم دیده میشود. اما، امروز اولین بار است که توانستهام این تغییرِ اندازه را در سیارهی مشتری به وضوح مشاهده کنم. ازینرو، تصمیم گرفتم در این مقالهی کوتاه، تجربهام را با شما به اشتراک بگذارم.
۲- شیوهی محاسبهی اندازهی زاویهای :
برای محاسبهی این خاصیت، از رابطهی زاویهی دید [۱] استفاده میشود که به قرارِ زیر است.
که αP اندازهی زاویهای سیاره (به ثانیه قوسی)، n تعدادِ پیکسلی است که قطرِ سیاره اشغال کرده، P اندازهی پیکسلهای دوربینِ عکاسی (به میکرون) و Feff فاصله کانونی موثر تلسکوپ است (به میلیمتر).
بسیار متداول است که علاقهمندانِ به عکاسیِ سیارهای از افزایندهی فاصله کانونی [۲] استفاده نمایند. ازینرو، رابطهی زیر برای محاسبهی فاصلهی کانونی ارائه میشود.
که Fo فاصله کانونیِ ذاتیِ تلسکوپ و CFE ضریبِ تاثیرِ افزاینده است.
معمولا تمامِ پارامترهای دو معادلهی (۱) و (۲) از ابتدا مشخص است، به جز عدد n که از عکاسی بدست میآید و فاکتورِ CFE. در ارتباط با مورد اول بحثی نیست. اما، مورد دوم، چرا نیاز به سنجش دارد؟ دلیلِ آن این است که افزایندههای مرسوم در بین ما، یعنی بارلو [۳] ها، معمولا برحسبِ اینکه کجایِ مسیر قرار بگیرند، متفاوتِ از عددی که برایشان ذکر شده است عمل میکنند.
حال چطورِ ضریبِ تاثیرِ بارلو را بدست بیاوریم؟ من برای این کار از مقایسهی اختلاف عوارض ماه در ثبت با بارلو و بدونِ بارلو استفاده کردم. این ضریب برایِ بارلویِ ۲ ایکسِ مارک اسکای واچرِ عدد ۲.۴۵ بدست آمد. به شکل ۱ توجه کنید.
حال اگر که برای تلسکوپ و دوربینِ من فاصله کانونی را ۱۲۵۰ میلیمتر و اندازهی پیکسل را ۶.۵۴ میکرون قرار بدهیم رابطهی زیر بدست میآید:
عددِ ۱.۴ ثانیه قوسی هم خطای سنجش است که با توانِ تفکیکِ تلسکوپ برابر است. این حدِ خطا مادامی که نمونهگیری [۴] خوب انجام گرفته باشد و از شیوهی انتخابِ فریمها [۵] برای عکاسیِ سیارهای استفاده شده باشد، قابل قبول است.
۳- پیادهسازی محاسبات :
بدین منظور مطابق با شکل ۲ ترکیبی از سه تصویرِ سیارهی مشتری ارائه شده است. این سه عکس، مربوط به روزهای ۳ اردیبهشتِ ۱۳۹۹، ۲۴ تیر ۱۳۹۹ و ۲۲ مهر ۱۳۹۹ میباشند.
در روزِ میانی، مشتری در مقابله [۶] قرار داشت، ازینرو، حداکثرِ اندازهی خود را دارد. دو تصویرِ دیگر هم تقریبا زمانهایی را نشان میدهد که اوج ارتفاعِ مشتری تازه وارد آسمانِ شب شده یا آن را ترک گفته است.
مقدارِ n برای این سه تصویر در راستای استوای سیاره به ترتیب اعداد ۹۴، ۱۱۴ و ۹۳ پیکسل بدست آمد. نتیجهی استفاده از معادله (۳) و محاسبهی آن با کدِ خانگیِ نوشته شده در محیطِ متلب [۷] در شکل ۳ آورده شده است.
مقایسهی دادههای تجربی با مدل، نشان میدهد که عملکردِ صورت گرفته در اینجا با کمتر از ۶% خطا صحیح است. این حدِ اختلاف برای این مرحله از بررسی قابل قبول است.
[۱] Angle of view
[۲] Focal extender
[۳] Barlow
[۴] Sampling
[۵] Frame selection method (Lucky imaging)
[۶] Opposition
[۷] MATLAB
دیدگاهتان را بنویسید